BOIE
Consult the user guide
For assistance, please contact us
Consult the user guide
For assistance, please contact us
Add search criteria
Results: 1 - 1 of 1
View Peter Julian Profile
NDP (BC)
Thank you very much.
Thank you, Mr. Stanton.
I know there's a tremendous amount of work involved, in addition to all the other hats you wear, so our thanks to you and to the team of members of Parliament working with staff on this difficult issue.
I have a number of questions, so I'll just lay them all out. I think that is easiest.
First off, in terms of the centre light court infill, you haven't mentioned what the possible use would be for that shared space. It would be helpful to have a few more details on that proposal.
On the infill courts, the west light court and the light-well, those seem to me to be no-brainers. Having had an office a number of times on that west court, I know the amount of wasted energy that is required to heat the four walls of the courtyard rather than just covering it over and using that space far more effectively. On the light-well, it never made sense to me why that was blocked in the first place. Again, there's an energy loss there, so bravo for looking at that.
My concern about the galleries, quite frankly, is that we are cutting basically in half the participation of people who are able to come directly into the House of Commons and see parliamentarians at work. As someone who comes from the far west of Canada—5,000 kilometres away—I know that when any of my constituents make their way across Canada, they want to have the full experience of our democracy, and often, they want to be able to participate in the House of Commons. That hasn't been a problem generally, but if we're cutting the number of seats in half, I think that would be. I would raise concerns about that.
Yes, absolutely we need to have the ability for people with reduced mobility and people with disabilities to be able to participate fully. There are designated spaces that could achieve that, but I'm very concerned about the cuts in the number of people who can actively participate. Could you perhaps explain a little bit more? You mentioned a scaling-up on occasion. That may happen more often than not. Particularly when we open the new building, we'll have people coming from across the country to see it. We certainly saw that with the Library of Parliament, so if you could go a little bit more into that, I would appreciate it.
I gather that a dedicated internal vertical circulation is Ottawa-speak for stairs or an elevator, and I'm wondering in terms of the lobby what that actually means. It would seem to me that given the narrowness of the lobby space, what we are actually doing is having the lobbies one floor down, and how that access up and down is achieved is important.
My final question is the most important one. What are the cost differentials in doing this? I assume from the west light court and the light-well that the energy savings will probably be far beyond the renovation costs. For some of the other things, it would be helpful for us to know at least in a ballpark way what the differential is between what would be a scaled-down version and what could be proposed. As we're going through a pandemic, most Canadians want to make sure every dollar spent is spent effectively.
Nobody wants to see a deterioration of the Centre Block. Quite the contrary, they want to see a renovation, but they don't want to see frills. We have to be very conscious of that to make sure that every dollar spent is effective.
Those are my questions. Thank you.
Result: 1 - 1 of 1

Show both languages
Refine Your Search
Discussed Topic
No match found
0
Person Speaking
No match found
0
Export As: XML CSV RSS

For more data options, please see Open Data